GAZPACHO

‘Echte gastvrijheid is ook de vijand in huis te laten.’
Jacques Derrida
Frans filosoof en literair criticus

Spaanse romige groentesoep die koud gegeten wordt. Heerlijk op warme dagen.


Variant 1, de originele


Ingrediënten

Een paar sneetjes oud brood zonder korst

1 kilo geurige rijpe tomaten even geschrokken in kokend water om te ontvellen en ontpitten

1 schoongemaakte groene paprika

2 gepelde teentjes knoflook

4 eetlepels witte wijnazijn

½ deciliter olijfolie

3 theelepels zout


Bereiding

  • Maal alle ingrediënten fijn in de keukenmachine of zoals de Spanjaarden van oudsher doen: maal ze met de vijzel. Begin dan met het brood, zout, knoflook, tomaten, paprika en azijn, en meng op het laatst de olie druppelsgewijs toe.
  • Goed laten koelen. Opdienen met ijsblokjes en/of verdunnen met ijswater naar smaak, eventueel tot een kwart verdunnen.

Serveeringrediënten

Kleingesneden ui, sjalot, bosui of lenteui

Schoongemaakte tomaat

Schoongemaakte paprika, eventueel ontveld door hem boven een gasvlam te blakeren of in de oven, vervolgens in een plastic zakje te laten stomen waarna het vel er goed af te halen is

Schoongemaakte komkommer

Croutons of stokbrood

Eventueel een hardgekookt ei

Serveren

  • Alle groenten in aparte schaaltjes erbij ter garnering.

Variant 2, de Hollandse


Ingrediënten

2 sneetjes witbrood ontkorst

500 gram vleestomaten

1 komkommer

1 groene paprika

2 teentjes knoflook

125 milliliter olijfolie

1 ½ eetlepel medium sherry

1 ½ eetlepel azijn

Zout


Bereiden

  • Brood in stukjes snijden, besprenkelen met 2 eetlepels water en 20 minuten laten weken.
  • Tomaten ontvellen en ontpitten, vruchtvlees in stukjes snijden. Komkommer schillen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden. Paprika wassen, ontpitten en in stukken snijden. Knoflook pellen. In een keukenmachine alle groente pureren. Geweekt brood toevoegen en scheutje voor scheutje de olie erbij schenken.
  • Soep boven een zeef wrijven en 1 ½ deciliter water toevoegen. Op smaak brengen met azijn, sherry en zout.
  • Soep laten afkoelen en 1 uur in de koelkast koelen.
  • Schenk de gazpacho in 4 borden, voeg 1 – 2 ijsklontjes toe.
  • Serveer eventueel met gebakken croutons, stukjes tomaat, paprika, ui, blokjes ham en grof gehakte eieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *