KABELJAUW- EN ZEEVRUCHTENSOEP
‘Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen.
Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren.’

Lao-tse
Een typisch Hollandse variant op de Zuid-Franse vissoep.
Gemak dient de mens. Wel smaakvol.
Ingrediënten
5 eetlepels olijfolie
2 uien fijngesneden
3 teentjes knoflook fijngesneden
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
1 pot visfond van 380 ml
1 sinaasappel (biologisch) schoongeboend
1 envelopje saffraan
4 eetlepels mayonaise
½ rode peper fijngesneden, naar smaak ontpit
Versgemalen zwarte peper en zout
½ stokbrood in schuine plakken gesneden
1 zak gemengde zeevruchten diepvries van 500 gram
250 verse kabeljauwfilet in stukken
1 zakje peterselie van 15 gram fijngesneden
Bereiden
- Verhit 3 eetlepels olie in een soeppan en bak de ui en 2 fijngesneden teentjes knoflook goudbruin. Schenk er de tomatenblokjes, visfond en 250 milliliter water bij en breng het geheel aan de kook.
- Rasp ¼ schil van de sinaasappel (de rest wordt niet gebruikt). Voeg sinaasappelrasp, saffraan en peper naar smaak toe in de soeppan en laat de soep 20 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan.
- Roer de mayonaise om met het andere fijngesneden teentje knoflook en nog wat fijngesneden rode peper en breng op smaak de zwarte peper.
- Verhit een grillpan. Bestrijk de plakken stokbrood dun met olijfolie en grill ze 1 – 2 minuten per kant.
- Doe de zeevruchten en de kabeljauw bij de soep en laat het geheel nog 8 – 10 minuten zachtjes koken tot de vis gaar is. Breng de soep op smaak met peterselie, zout en peper en serveer hem met de knoflook-mayonaise saus en het stokbrood.