VENKELSOEP MET PASTIS

‘Leven betekent verantwoording nemen om de juiste oplossingen te vinden voor onze levensproblemen en om de taken te vervullen waarvoor het leven ieder mens voortdurend stelt. Deze taken zijn voor ieder mens op ieder tijdstip verschillend, en dus is ook de zin van het bestaan voor ieder mens op ieder tijdstip anders.’
Viktor E. Frankl
 De zin van het bestaan (1946)

Een feestelijke soep die ik lang geleden maakte als tweede gang van een kerstdiner. De opa’s en oma’s waren uitgenodigd en enkele vrienden. Na de soep zongen onze kinderen getooid met rode muts en kerstmanbaard een liedje. Bij het terug aan tafel zitten, raakte de baard van de oudste een kaars, en vatte vlam. Ik rukte de baard van hem af en gooide hem op de grond. Zijn vader snelde erheen en doofde de vlammen. Met een verschroeide wenkbrauw kwam onze zoon ervan af. De familie herademde.

 

De combinatie venkel en anijs van de pastis is zeer geslaagd.

Ingrediënten

2 venkelknollen van 300 gram per stuk

6 eetlepels room

400 milliliter melk

400 milliliter bouillon of vleesfond

2 eetlepels pastis

1 – 2 theelepels maïzena

Eventueel een drupje worcestershiresaus

Zout en peper naar smaak

 

Bereiding

  • Maak de venkel schoon, het mooie groen apart houden. De knol in stukjes snijden.
  • In een pan de venkel met de melk en bouillon in 20 minuten gaarkoken.
  • Van het vuur af de soep lang pureren tot hij echt fijn van structuur is, passeer hem eventueel door een zeef.
  • In een kommetje de room met de maïzena en de pastis goed doorroeren.
  • In een glas het venkelgroen fijn knippen.
  • De soep op laag vuur zetten. Al roerend het roommengsel bij de soep schenken en even laten koken.
  • De soep op smaak brengen met peper, zout, eventueel wat worcestershiresaus en nog een scheutje pastis.
  • De soep in kommen of borden schenken en garneren met fijn venkelgroen.

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.