GELE PAPRIKASOEP MET SAFFRAAN

‘Het doel van wijsheid is om onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad.’
Cicero
Romeins staatsman/filosoof (106 – 43 v. Chr.)

 

Naar een recept van Yolanda van der Jagt in: Topkoks voor Thuiskoks, deel 5 Jubileumeditie, uitg. Lannoo, 2011. De opbrengst van de verkoop ging naar het World Food Programme (WFP) van de VN: 40 schoolmaaltijden in Malawi.

 

Ingrediënten voor 4 personen

2 eetlepels olijfolie

1 ui gesnipperd

2 stengels bleekselderij in blokjes

3 gele paprika’s in grove stukken, zaadlijsten verwijderd

3 teentjes knoflook gesnipperd

Saffraanpoeder of -draadjes

1 theelepel gerookte paprikapoeder

½ theelepel of naar smaak pepervlokken

750 milliliter kippenbouillon

100 milliliter slagroom

Peterselie

 

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan en bak op laag vuur de ui en selderij in 5 minuten glazig.
  • Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de slagroom.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de soep op halfhoog vuur ongeveer 25 minuten koken. Roer op het laatst de slagroom erdoor.
  • Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa.
  • Eventueel de soep door een zeef wrijven.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Verdeel over 4 kommen en voeg een dot slagroom en wat peterselie.
  • Smakelijk met wat croutons of gekruid stokbrood.