GELE PAPRIKASOEP MET SAFFRAAN
‘Het doel van wijsheid is om onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad.’

Cicero
Romeins staatsman/filosoof (106 – 43 v. Chr.)
Naar een recept van Yolanda van der Jagt in: Topkoks voor Thuiskoks, deel 5 Jubileumeditie, uitg. Lannoo, 2011. De opbrengst van de verkoop ging naar het World Food Programme (WFP) van de VN: 40 schoolmaaltijden in Malawi.
Ingrediënten voor 4 personen
2 eetlepels olijfolie
1 ui gesnipperd
2 stengels bleekselderij in blokjes
3 gele paprika’s in grove stukken, zaadlijsten verwijderd
3 teentjes knoflook gesnipperd
Saffraanpoeder of -draadjes
1 theelepel gerookte paprikapoeder
½ theelepel of naar smaak pepervlokken
750 milliliter kippenbouillon
100 milliliter slagroom
Peterselie
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan en bak op laag vuur de ui en selderij in 5 minuten glazig.
- Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de slagroom.
- Breng het geheel aan de kook en laat de soep op halfhoog vuur ongeveer 25 minuten koken. Roer op het laatst de slagroom erdoor.
- Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa.
- Eventueel de soep door een zeef wrijven.
- Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Verdeel over 4 kommen en voeg een dot slagroom en wat peterselie.
- Smakelijk met wat croutons of gekruid stokbrood.