PEULVRUCHTENSOEP

‘Drink water, om het kennen in te drinken. Voed je met groente, om wijs te worden in de mysteriën! Eet met mate, om zonder maat lief te hebben. Vast, om te zien!...’
Philoxenus van Mabbug
Syrisch Akesnoyo Mabugoyo (ca. 440 geboren te Tahal in Perzië - 523 overleden te Philippopolis in Thracië), een heilige binnen de Syrische kerken

Naar een recept van chef-kok en eigenaar van restaurant Suscettibile in Pioppi, Antonio Morinelli. Al op 9-jarige leeftijd ontwikkelde hij een passie voor gezonde voeding. Hij leerde koken van zijn grootvader Enrico Notaro die goed bevriend was met de eveneens in Pioppi wonende professor Ancel Keys, de grondlegger van het mediterrane dieet. Vele jaren later waren Antonio’s kennis en gastvrijheid de basis van de ontwikkeling van het Pioppi-dieet (in: Pioppi, hét kookboek, 2019 Karakter Uitgevers BV).

Ingrediënten voor 4 personen

100 gram gedroogde kikkererwten

100 gram gedroogde cannellinibonen (kleine witte bonen)

100 gram gedroogde spliterwten

100 gram gedroogde linzen

1 wortel

1 ui

1 stengel bleekselderij

Olijfolie

2 laurierblaadjes

1 bosje salie

1 bosje rozemarijn

1 eetlepel tomatenpuree

Zout en peper

 

Keukentouw

 

Bereiding

  • Laat de kikkererwten en bonen minstens 12 uur of een nacht weken in een pan met ruim water. Giet ze daarna af en spoel ze schoon, samen met de erwten en linzen.
  • Snijd de wortel, ui en bleekselderij fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en bak de groenten enkele minuten. Roer regelmatig.
  • Bind de laurier, salie en rozemarijn samen met een stuk keukentouw.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de groenten in de pan en bak een paar minuten zachtjes mee.
  • Doe de peulvruchten en het bosje kruiden in de pan en voeg ruim water toe. Leg het deksel op de pan en laat het geheel 60 minuten zachtjes koken tot de peulvruchten gaar zijn en de soep de gewenste dikte heeft. Voeg zo nodig water toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper, voeg wat olijfolie toe en serveer.