GOULASHSOEP VEGETARISCH

Goulashsoep, daar hoort toch vlees in? Zo wordt hij meestal gemaakt. Maar eigenlijk heeft deze soep dat helemaal niet nodig. Paprika en karwijzaad geven de specifieke smaak en kleur aan deze soep. Zonder vlees dat uren moet pruttelen is deze soep niet alleen sneller klaar, maar vraagt hij ook minder energie. Voor wie er toch nog iets eiwitrijks aan wil toevoegen kan kiezen voor een vegetarische vleesvervanger.
Ingrediënten
50 gram boter
1 in ringen gesneden ui
2 paprika’s in verschillende kleuren
3 gesnipperde uien
750 gram aardappelen, in blokjes gesneden
1 gesnipperde teen knoflook
1½ liter groentebouillon of 1½ water met 2 -3 groentebouillonblokjes
½ eetlepel paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
70 gram tomatenpuree
1 theelepel karwijzaad
Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Breng de groentebouillon of het water met de bouillonblokjes aan de kook.
- Doe er, zodra het kookt, de stukjes aardappel in en laat het geheel 10 minuten koken.
- Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprikahelften in dunne reepjes.
- Laat 25 gram boter smelten en fruit de paprika en de in ringen gesneden ui 10 minuten in de boter.
- Voeg de tomatenpuree en wat bouillon toe en laat dit mengsel nog 5 – 10 minuten sudderen. Bewaar voor later.
- Fruit in een andere pan de gesnipperde uien 5 minuten in 25 gram boter en voeg het paprikapoeder, de cayennepeper, wat zout, de knoflook en het karwijzaad toe.
- Giet er zoveel bouillon bij dat alles ruim onder staat. Laat de massa op een zacht vuur ongeveer 10 minuten zachtjes stoven, af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. Giet er eventueel wat bouillon bij, als er te veel van is verdampt.
- Voeg de inhoud van beide pannen toe aan de bouillon en voeg eventueel water toe tot de groenten ruim onder staan. Laat de soep, onder af en toe roeren, nog ongeveer 10 min. doorkoken.