ROMIGE WORTELSOEP MET RODE LINZEN EN SINAASAPPEL MET KRUIDENBOTER

Als jij wilt, dat anderen anders op jou reageren, verander dan de manier waarop jij op anderen reageert.
Timothy Leary

In deze soep van Virginie Besançon uit Mijn keuken in de zon worden wortelen, de ware wintergroente, gecombineerd met de uitgesproken mediterrane smaken van rode linzen, sinaasappelen en honing. ‘De warme kleur van de soep brengt een beetje zon in de het koude grijze seizoen’ in de Provence. Houd rekening met 1 uur koeltijd voor de kruidenboter.

Ingrediënten

600 gram wortelen, gewassen, schoon geschrapt en in schijfjes gesneden

2 uien, fijngehakt

4 tenen knoflook

200 gram rode linzen

1 ½ liter groentebouillon

1 eetlepel honing

Zout en peper

Het sap van 1 sinaasappel

100 milliliter room

 

4 sneetjes stokbrood

 

Kruidenboter

80 gram zachte boter, niet gesmolten

8 takjes peterselie, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

Klein beetje zout als je ongezouten boter gebruikt

Drupje citroen naar smaak

 

 

Bereiding

  • Meng voor de kruidenboter alle ingrediënten. Leg het mengsel in een lange reep op een stuk plasticfolie, rol de folie strak op tot een mooie rol. Laat de kruidenboter 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Kook de wortelschijfjes 20 minuten in de bouillon met de ui, de knoflook en de rode linzen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep er 2 eetlepels linzen uit en pureer de rest met een staafmixer tot een romige soep.
  • Voeg het sinaasappelsap, de honing en de room toe. Kook de soep nog 5 minuten door.
  • Rooster de sneetjes brood. Snijd de kruidenboter in schijfjes.
  • Verdeel de soep over diepe borden, doe op ieder bord een schepje van de uit de soep gehaalde rode linzen en druppel er eventueel wat room overheen.
  • Geef de geroosterde broodjes, belegd met een schijfje kruidenboter, er apart bij.

 

Variatie

Vervang de wortel door pompoen.

Week een paar sliertjes saffraan in een ½ glas heet water en voeg ze toe aan de soep.