HARIRA

Een vegetarische variant van deze Marokkaanse soep uit de lijst met 40-dagensoeprecepten van Nicolet.
Ingrediënten
2 eetlepels olie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
½ theelepel gemberpoeder
2 theelepels kaneel
½ theelepel kurkuma
1 theelepel harissa
1 ¼ liter groentebouillon,
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
1 eetlepel tomatenpuree
1 blik kikkererwten van 200 gram, afgespoeld en uitgelekt
200 gram bruine of groene linzen, uit blik of gedroogd, maar dan 100 – 150 gram
½ citroen uitgeperst
Zout en versgemalen peper
8 takjes koriander, grof gehakt
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan. Smoor de ui en knoflook enkele minuten al roerend met een houten lepel.
- Roer er de gemberpoeder, kaneel, kurkuma en harissa door tot de specerijen gaan geuren.
- Schenk de groentebouillon erbij, voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Roer goed door. Bij gebruik van gedroogde linzen, voeg die er nu bij. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Houd je aan de kooktijd van gedroogde linzen.
- Doe de inhoud van de blikken kikkererwten en (eventueel) linzen erbij en laat 10 minuten op zacht vuur staan.
- Roer het citroensap erdoor, zout en peper naar smaak. Bestrooi met de koriander.
- Lekker met een pitabroodje of Turks brood.
Variatie: zilvervliesrijst in plaats van linzen.
Extra voor een maaltijdsoep: 450 gram gebroken sperziebonen en geraspte Zwitserse kaas.
De soep krijgt meer smaak als je hem een dag tevoren klaarmaakt.