pompoensoep met kurkuma

‘We zouden moeten schrijven, omdat schrijven in de menselijke natuur ligt. Schrijven doet onze wereld recht. Het maakt die wereld rechtstreeks en specifiek tot de onze. We zouden moeten schrijven, omdat mensen spirituele wezens zijn en schrijven een krachtige vorm van gebed en meditatie is die ons verbindt met zowel onze eigen inzichten als met een hoger en dieper niveau van innerlijke leiding. We zouden moeten schrijven, omdat schrijven duidelijkheid en passie in het leven brengt. Schrijven is sensueel, empirisch, aardend. We zouden moeten schrijven, omdat schrijven goed is voor de ziel. We zouden moeten schrijven, omdat schrijven ons een tastbaar werk oplevert, een tastbaar pad door de wereld waarin we leven. En bovenal zouden we moeten schrijven, omdat we schrijvers zijn, of we onszelf nu zo noemen of niet.’
Julia Cameron
in: Je Leven Schrijven

De laatste jaren is de pompoen steeds populairder geworden en er is een toevloed aan recepten verschenen. Verschillende heb ik gemaakt. Deze komt uit: Gezonde Soepenvan het Voedingscentrum. Hij is niet alleen erg lekker met de geroosterde pompoenpitten, maar ook heel gezond door toevoeging van kurkuma, een ontstekingsremmer en antioxidant. Zwarte peper bevordert de opname van kurkuma.

Ingrediënten

2 eetlepels kokos- of zonnebloem- of koolzaadolie

1 ui, gehakt

1 teentje knoflook, geperst

Verse gemberwortel van 2 cm, geschild en geraspt

1 laurierblaadje

1 kaneelstokje

2 ½ theelepel kurkuma

1 kilo (fles)pompoen, wel of niet geschild, pitten verwijderd (pitten bewaren om te roosteren), in stukjes van 3 centimeter

Evt. extra groene pompoenpitten

1 wortel in schijfjes

2 stengels bleekselderij, in plakjes

7,5 deciliter groentebouillon

50 milliliter kokosmelk

Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit 1 lepel olie in een grote pan en bak de ui 5 – 7 minuten zacht en doorschijnend, roer regelmatig. Voeg de knoflook, gember, laurier, het kaneelstokje, 2 theelepels kurkuma en ½ theelepel zwarte peper toe en bak alles 1 minuut.
  • Voeg de pompoen, wortel en bleekselderij toe en roer de groenten goed door de olie.
  • Schenk de hete bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep met het deksel op de pan op zacht vuur 20 – 25 minute sudderen.
  • Strooi de pompoenpitten op een bakplaat en schep ze om met 1 (thee)lepel olie, ¼ theelepel kurkuma, ¼ theelepel zwarte peper en ¼ theelepel zout. Rooster de pitten in 8 – 10 minuten goudbruin en knapperig in de oven.
  • Roer de kokosmelk erdoor en verwarm nog 1 minuut. Verwijder het laurierblad en kaneelstokje.
  • Pureer de soep met een staafmixer of blender of in porties in de keukenmachine. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Serveer in kommen met een extra scheutje kokosmelk en de geroosterde pompoenpitten.