pompoensoep met kurkuma

De laatste jaren is de pompoen steeds populairder geworden en er is een toevloed aan recepten verschenen. Verschillende heb ik gemaakt. Deze komt uit: Gezonde Soepenvan het Voedingscentrum. Hij is niet alleen erg lekker met de geroosterde pompoenpitten, maar ook heel gezond door toevoeging van kurkuma, een ontstekingsremmer en antioxidant. Zwarte peper bevordert de opname van kurkuma.
Ingrediënten
2 eetlepels kokos- of zonnebloem- of koolzaadolie
1 ui, gehakt
1 teentje knoflook, geperst
Verse gemberwortel van 2 cm, geschild en geraspt
1 laurierblaadje
1 kaneelstokje
2 ½ theelepel kurkuma
1 kilo (fles)pompoen, wel of niet geschild, pitten verwijderd (pitten bewaren om te roosteren), in stukjes van 3 centimeter
Evt. extra groene pompoenpitten
1 wortel in schijfjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
7,5 deciliter groentebouillon
50 milliliter kokosmelk
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit 1 lepel olie in een grote pan en bak de ui 5 – 7 minuten zacht en doorschijnend, roer regelmatig. Voeg de knoflook, gember, laurier, het kaneelstokje, 2 theelepels kurkuma en ½ theelepel zwarte peper toe en bak alles 1 minuut.
- Voeg de pompoen, wortel en bleekselderij toe en roer de groenten goed door de olie.
- Schenk de hete bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep met het deksel op de pan op zacht vuur 20 – 25 minute sudderen.
- Strooi de pompoenpitten op een bakplaat en schep ze om met 1 (thee)lepel olie, ¼ theelepel kurkuma, ¼ theelepel zwarte peper en ¼ theelepel zout. Rooster de pitten in 8 – 10 minuten goudbruin en knapperig in de oven.
- Roer de kokosmelk erdoor en verwarm nog 1 minuut. Verwijder het laurierblad en kaneelstokje.
- Pureer de soep met een staafmixer of blender of in porties in de keukenmachine. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Serveer in kommen met een extra scheutje kokosmelk en de geroosterde pompoenpitten.