LINZEN-TOMATENSOEP MET KERRIE EN KOKOS

Een soep van Yotam Ottolenghi in: Heerlijke gerechten om te delen.Hij schrijft: ‘Ik ben dol op de grove textuur van deze soep, maar u kunt hem als u liever een gladde soep hebt ook pureren voor het opdienen. Koriandersteeltjes worden vaak weggegooid, terwijl je ze gewoon kunt gebruiken. Ze hebben de textuur van bieslook en smaken, niet zo verrassend, naar koriander. Geef eventueel partjes citroen bij de soep voor een extra citruskick.’
Ingrediënten
4 centimeter gemberwortel, geschild en fijngehakt
25 gram verse koriander
150 gram rode linzen
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden (160 gram)
1 eetlepel middelscherpe kerriepoeder
½ theelepel chilivlokken
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
1 blik kokosmelk van 400 gram
Zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Pluk 5 gram korianderblaadjes van de steeltjes af en hak de steeltjes fijn.
- Spoel de linzen en laat ze uitlekken.
- Giet de zonnebloemolie in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Doe de ui in de pan en laat hem regelmatig omscheppend 8 minuten bakken tot hij gaar en gekarameliseerd is. Voeg kerriepoeder, chilivlokken, knoflook en gember toe en bak alles roerend nog 2 minuten.
- Doe de linzen in de pan, roer 1 minuut en voeg de tomaten, koriandertakjes, 600 milliliter water, 1 theelepel zou en een royale hoeveelheid versgemalen zwarte peper toe.
- Giet de kokosmelk in een kom en roer hem glad en romig. Houd 4 eetlepels apart voor het serveren. Roer de rest door de soep. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 25 minuten zachtjes koken. Voeg voor een iets dunnere soep 100 – 150 milliliter water toe.
- Verdeel de soep over 4 kommen, sprenkel er 1 eetlepel kokosmelk over en bestrooi met korianderblad.