VISBOUILLON
‘Ik sta even stil
en dat is een hele vooruitgang.’

Bertold Brecht (1898 – 1956)
Politiek geëngageerd Duits dichter, toneelregisseur, toneelcriticus en toneelschrijver van onder meer Die Dreigroschenoper en Mutter Courage und ihre Kinder - werken die nog steeds volle zalen trekken.
Deze eenvoudig te bereiden visbouillon is een perfecte basis voor heerlijke soepen, ook ideaal om vis in te pocheren. Het wordt een fond als je hem inkookt tot ¾ van het originele volume. Kook je de bouillon in, voeg dan geen zout toe. Gebruik visafval als graten en koppen. Deze bouillon wordt bitter als je hem te lang laat trekken. Je kunt hem na de bereiding invriezen of maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Ingrediënten
1 ½ liter water
1 kilo visafval
1 grof gesneden prei
1 in stukken gesneden ui
10 gekneusde peperkorrels
1 grof gesneden stengel bleekselderij
1 laurierblad
1 takje tijm
Bereiding
- Breng alle ingrediënten samen aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon.
- Laat de bouillon met het deksel op de pan heel zachtjes ongeveer 20 minuten koken, het water mag niet te hard borrelen.
- Schenk de bouillon door een zeef.
- Leg een vochtige (thee)doek die niet naar wasmiddel ruikt, in een zeef en schenk de bouillon erdoor om de laatste restjes vis eruit te halen.