Paddenstoelensoep uit Parijs (Crème à la Parisienne)
‘Anderen gelukkig maken is geen kwestie van het opofferen van ons eigen geluk. Als we proberen anderen gelukkig te maken is dat - zelfs als we er niet in slagen - een bron van grote voldoening. Woede en haat zijn tekenen van zwakte, terwijl mededogen een waarachtig teken van kracht is.
Wetenschappers waarschuwen dat voortdurend leven in angst en woede slecht is voor onze gezondheid, terwijl mededogen en barmhartigheid bijdragen aan ons lichamelijk en geestelijk welbevinden. Daarom is het noodzakelijk dat we, net zoals we aandacht schenken aan onze lichamelijke hygiëne om gezond te blijven, een soort emotionele hygiëne ontwikkelen om geestelijk gezond te blijven.’

De Dalai Lama
Uit: De Franse Keuken, 1969 van Marianne Piepenstock
Ingrediënten
150 gram champignons of andere paddenstoelen
40 gram boter
1 liter bouillon van groente of kip
2 eetlepels bloem
1 eetlepel room
Eventueel een snufje gedroogde gemalen knoflook en een snufje gedroogde mediterrane keukenkruiden
In boter geroosterde dobbelsteentjes brood
Bereiding
- Leg de boter buiten de koelkast, zodat hij zachter kan worden.
- Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
- Laat de helft van de boter smelten in een pan en voeg de plakjes champignons toe en smoor ze even met het deksel op de pan.
- Voeg de bouillon erbij.
- Kneed de bloem door de andere helft van de boter. Roer dit door de bouillon en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
- Snijd de korsten van 2 boterhammen. Snijd het brood in dobbelsteentjes en rooster ze in een droge koekenpan of bak ze even aan in wat boter.
- Wrijf de soep door een zeer of pureer met een staafmixer.
- Roer de room door de soep.
Serveer met de dobbelsteentjes brood.