PORTUGESE KORIANDERSOEP MET KIKKERERWTEN EN BROOD

‘De traditionele keuken van de Portugese Alentejo is rustiek, simpel en voortreffelijk. Deze simpele soep van brood, knoflook, koriander en eieren is misschien wel het bekendste gerecht van de streek en een inventieve manier om oud brood op te maken. Deze versie van Chris Kimball gaat uit van een pesto-achtige koriandersaus die later door de bouillon geroerd wordt. Doorgaans gaat er heel wat brood in deze soep, maar Kimball vervangt een deel door de kikkererwten. De jalopeno-peper maakt de soep pittig, de knoflook zorgt voor een zoet-pittig accent. Heerlijk als hoofdgerecht of lunch.’
Een Mediterraan recept van Rianne Buis.
Ingrediënten
2 grote bossen koriander van ca. 150 gram, grof gehakt
3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
1 jalopeno-peper of ander heet pepertje in stukjes
1 volle theelepel geraspte citroenschil
1 eetlepel vers citroensap
Zout, peper
1 theelepel gerookt paprikapoeder
175 milliliter extra vergine olijfolie
150 gram stevig oud brood, bv. ciabatta
8 tenen knoflook gesnipperd
1½ kippenbouillon
2 blikken kikkererwten à 400 gram
4 scharreleieren
Bereiding
- Doe de koriander, 3 eetlepels kaas, de jalopeno-peper, citroenschil en -sap, ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel zout en ½ theelepel peper in de keukenmachine en pureer ca. 20 seconden.
- Laat de machine draaien en giet er ondertussen 120 milliliter olijfolie bij in een dun straaltje. Stop als de saus eruitziet als een grove pesto.
- Verhit de rest van de olie in een zware (soep)pan en bak het brood op laag vuur goudbruin en knapperig in 6 – 8 minuten. Neem het brood met een schuimspaan uit de pan; laat de olie in de pan.
- Bak de knoflook ca. 1 minuut in de olie tot hij geurig is. Giet de bouillon erbij.
- Giet de kikkererwten af in een zeef en spoel ze af. Doe ze bij de bouillon en kook 4 minuten zachtjes door.
- Kook intussen de eieren zacht in 4 minuten.
- Neem de soep van het vuur en roer de korianderpuree erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Verdeel het gebakken brood over 4 grote kommen en schep de soep erover.
- Leg in elke kom een gepeld ei. Bestrooi met wat paprikapoeder en Parmezaan.