TOMATENBOUILLON

‘Om eten los te krijgen uit een braadpan hoef je alleen maar water in de pan te gieten en af te wachten. Na een poosje laat het eten vanzelf los. Worstel niet om je wonden te helen. Giet alleen tijd in je hart en wacht af. Als je wonden er klaar voor zijn helen ze vanzelf.’
Haemin Sunim
Boeddhistische monnik, geboren in Korea, studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton, woont afwisselend in New York en Seoul, schrijver van o.a. Van Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (•1974)

Een ideaal licht voor- of lunchgerecht in de zomer als de tomaten vol van smaak zijn. Ook een heerlijk tussengerecht bij een feestelijke maaltijd in de winter. Als de tomaten minder vol van smaak zijn, kan op het laatst wat honing door de soep roeren wonderen doen.

Ingrediënten voor 4 of 8 personen

3 eetlepels olijfolie

2 sjalotten, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngesneden

750 gram romatomaten in stukjes gesneden

2 laurierbladen

750 milliliter gekookt en nog warm water

250 gram cherrytomaten

Zout en peper

Peterselie fijngesnipperd

 

 

Bereiding

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de sjalot 5 minuten op laag vuur, regelmatig roeren. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de romatomaten en het laurierblad toe en laat op laag vuur 10 minuten garen.
  • Voeg het water toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten inkoken.
  • Pureer de bouillon met de staafmixer zo glad mogelijk en schenk door een zeef.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de cherrytomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Voeg toe aan de bouillon. Verwarm de bouillon 2 minuten tot de cherrytomaten warm zijn.
  • Verdeel de bouillon over 4 kommen of 8 kopjes en bestrooi met wat fijngesnipperde peterselie.