TOMATEN-PAPRIKASOEP
‘Het doet er niet zozeer toe
wat wij van het leven verwachten,
dan wel
wat het leven van ons verwacht.’

Viktor E. Frankl (1905 – 1997)
Oostenrijks neuroloog en psychiater, grondlegger van de logotherapie, schrijver van De zin van het bestaan.
Ingrediënten
1 ui, gepeld en gesnipperd
2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
500 gram tomaten, in stukjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
½ eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 deciliter medium sherry of appelsap
¾ liter kruiden- of kippenbouillon
Naar smaak zout en versgemalen peper
15 gram verse basilicum
4 eetlepels slagroom
Bereiding
- Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de paprika even aan. Pers het teentje knoflook erboven uit en schep de tomaten met het paprikapoeder en de tijm erdoor.
- Voeg de sherry (of appelsap) toe en smoor de tomaten en de paprika in circa 15 minuten zachtjes gaar.
- Pureer het tomaten-paprikamengsel met een staafmixer en wrijf het dan boven een soeppan door een zeef.
- Roer de bouillon door de tomaten-paprikapuree.
- Breng de tomaten-paprikasoep al roerend aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Snijd het basilicum in reepjes.
- Schep de soep in 4 diepe borden en schep in het midden een lepel room. Strooi de basilicumreepjes eroverheen.