WORTEL-GEMBERSOEP

Zijn worteltjes goed voor je ogen? vroeg Sander Becker zich af in Trouw (12/3/2007).
‘Met dit visuele argument zijn hele volksstammen aangezet tot het eten van worteltjes. En waag het als kind niet om het verband tussen een en ander in twijfel te trekken, want dan troeven je ouders je af met de afgezaagde grap: ‘Ooit een konijn met een brilletje gezien?’…
‘Wortelen zijn echt goed voor je ogen’, bevestigt Tjeerd de Faber, oogarts in het Rotterdamse Oogziekenhuis. ‘Heel goed zelfs.’
Wortelen doen hun heilzame werk via bètacaroteen, een oranje kleurstof waar de groente vol mee zit en het lichaam zet deze stof om in vitamine A. De Faber: ‘Het netvlies heeft deze vitamine nodig om licht te kunnen omzetten in elektrische signalen Mensen die niet genoeg van deze voedingsstof eten, krijgen dan ook last van nachtblindheid … Wortel eten dus. Of andere groenten waar bètacaroteen in zit: koolsoorten, donkergroene bladgroenten (andijvie en spinazie) en gele of oranje vruchten. Vitamine A zit van nature in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel, eierdooiers en vis, en wordt toegevoegd aan margarine en halvarine.
‘Maar overdrijf de consumptie niet,’ waarschuwt De Faber. ‘Te veel vitamine A is schadelijk voor de lichtgevoelige cellen.’ … Mensen die te veel vitamine-A-supplementen slikken, kunnen last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. En te veel caroteen kan de huid en ogen oranje-geel kleuren. …
‘Dat mopje van dat konijn klopt niet. Konijnen zijn behoorlijk bijziend’, weet De Faber. ‘De grassprietjes die ze eten, kunnen ze goed zien. Maar ze hebben moeite met roofdieren die van veraf komen. Eigenlijk hebben konijnen dus een brilletje nodig.’…’
Ingrediënten in Libellelekker
2 rode uien, in grove stukken gesneden
500 gram wortelen, schoon geschraapt en in schijfjes van 1 centimeter gesneden
Stukje gember van 2 centimeter, geschild en geraspt
1 teentje knoflook, geschild en gesnipperd
1 laurierblad
Snufje tijm, snufje komijn en een snufje kerriepoeder
1 blokje groentebouillon
Scheutje olijfolie
125 gram verse geitenkaas of feta, in plakjes gesneden
Verse korianderblaadjes, geknipt of gescheurd
Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Verhit de olie in een pan en bak de uien en knoflook glazig.
- Doe de wortelen erbij en de gember, en stoof beide even mee.
- Giet er 1 liter water bij, voeg het bouillonblokje toe, het laurierblad, wat tijm en komijn. Breng aan de kook en laat de soep zacht koken tot de wortelen gaar zijn in ongeveer 15 minuten.
- Pureer de soep, voeg naar smaak zout en peper toe en wat kerriepoeder.
- Serveer de soep in kommen met de geitenkaas en de korianderblaadjes.