THAISE SOEP MET WORTEL, PAPRIKA EN SHITAKES
‘Ik wring mezelf een metro in.
Overal om me heen zijn mensen opeengepakt.
Ik kan me kwaad maken
of bedenken dat het fijn is dat ik geen leuning
hoef vast te houden.
Mensen reageren verschillend op dezelfde situatie.
Als we er beter naar kijken,
zien we dat het niet de situatie is waar we last van hebben,
maar onze benadering ervan.’

Haemin Sunim
Boeddhistische monnik, geboren in Korea, studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton, woont afwisselend in New York en Seoul, schrijver van o.a. Van Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (•1974)
Een lichte, smaakvolle soep die je kunt maken met kipfilet, vegetarische kipstukjes of tofu.
Ingrediënten
400 milliliter bouillon van kip of groente
1 geplette stengel sereh
2 centimeter verse gember, in dunne plakjes
2 centimeter verse rode peper, in dunne reepjes (naar smaak de zaadjes of wel of niet verwijderd)
2 eetlepels limoensap
2 bosuitjes, in de lengte doorgesneden en dan in stukjes van 2 – 3 centimeter gesneden
2 wortels (bospenen), geschild en in dunne plakjes gesneden.
½ gele paprika, in reepjes
50 gram shiitakes, in plakjes
150 gram kipdijfilet of kipfilet, of vegetarische kipstukjes of tofu
50 milliliter kokosmelk
1 eetlepel Thaise vissaus of sojasaus
Bereiding
- Breng in een pan de bouillon met sereh, gember, rode peper en limoensap aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken.
- Roer de kokosmelk, gewassen en gesneden groenten en kip of tofu door de bouillon en laat de soep 5 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.
- Breng op smaak met de vissaus of sojasaus. Verwijder de serehstengel en de plakjes gember.
- Serveer deze Thaise soep in wijde kommen.