WORTELLINZENSOEP

‘Als je voor één mens in je leven wat betekend hebt, dan heb je niet vergeefs geleefd.’
Dag Hammerskjøld
Secretaris-generaal van de VN en Nobelprijswinnaar, schreef o.m. Merkstenen (1905 – 1961)

 

Linzen zijn peulvruchten, het zijn de zaden van planten die gedroogd worden verhandeld. Je hebt linzen in verschillende kleuren. De rode die snel uit elkaar vallen, worden meestal in soep gebruikt. Dat linzen al heel lang worden gegeten, blijkt uit het verhaal in de Bijbel over de geurige rode linzensoep die Jakob voor Ezau bereidde. Linzen bevatten veel vezels die goed zijn voor de spijsvertering èn veel eiwitten en ijzer waardoor het ideale vleesvervangers zijn.

Hieronder de linzensoep uit: D’as pas koken SOEP, 2002.

Ingrediënten

25 gram boter

1 el zonnebloemolie

450 gram wortels, in plakjes

1 ui gesnipperd

2 selderijstengels, in plakjes

100 gram rode splitlinzen, gewassen

850 milliliter groentebouillon

Zout en zwarte peper versgemalen

Yoghurt

Peterselie fijngesneden

 

 

 

Bereiding

  • Verhit de boter in een grote steelpan en bak daarin de wortels, ui en selderij 6 – 8 minuten of totdat ze licht goudkleurig zijn.
  • Doe er dan de linzen bij en 750 milliliter groentebouillon en breng het geheel aan de kook. Kook het 20 minuten met een deksel op de pan, totdat de wortels gaar zijn.
  • Laat de soep 15 minuten afkoelen. Pureer het mengsel dan in een keukenmachine of met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Doe de gepureerde soep en de overgebleven bouillon in een schone pan, voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep op een laag vuur.
  • Garneer met wat yoghurt en peterselie.