WORTELLINZENSOEP

Linzen zijn peulvruchten, het zijn de zaden van planten die gedroogd worden verhandeld. Je hebt linzen in verschillende kleuren. De rode die snel uit elkaar vallen, worden meestal in soep gebruikt. Dat linzen al heel lang worden gegeten, blijkt uit het verhaal in de Bijbel over de geurige rode linzensoep die Jakob voor Ezau bereidde. Linzen bevatten veel vezels die goed zijn voor de spijsvertering èn veel eiwitten en ijzer waardoor het ideale vleesvervangers zijn.
Hieronder de linzensoep uit: D’as pas koken SOEP, 2002.
Ingrediënten
25 gram boter
1 el zonnebloemolie
450 gram wortels, in plakjes
1 ui gesnipperd
2 selderijstengels, in plakjes
100 gram rode splitlinzen, gewassen
850 milliliter groentebouillon
Zout en zwarte peper versgemalen
Yoghurt
Peterselie fijngesneden
Bereiding
- Verhit de boter in een grote steelpan en bak daarin de wortels, ui en selderij 6 – 8 minuten of totdat ze licht goudkleurig zijn.
- Doe er dan de linzen bij en 750 milliliter groentebouillon en breng het geheel aan de kook. Kook het 20 minuten met een deksel op de pan, totdat de wortels gaar zijn.
- Laat de soep 15 minuten afkoelen. Pureer het mengsel dan in een keukenmachine of met een staafmixer tot een glad mengsel.
- Doe de gepureerde soep en de overgebleven bouillon in een schone pan, voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep op een laag vuur.
- Garneer met wat yoghurt en peterselie.