Venkelsoep

'Dagelijks schrijven herstelt onze ongedeerdheid, het leidt van verwarring naar klaarheid, van de opwinding naar de rust, van de verstrooiing naar zelfbezinning, van het toevallige naar het wezenlijke, en van de versplintering naar de harmonie.'
Amiel, Zwitsers filosoof, noemt in 1872 zijn dagboek: ‘zijn vertrouweling, en het dagelijkse gesprek een soort gebed, een tweegesprek van de ziel met zijn wezenskern.’


Frances Mayes in: Een huis in Toscane

En dan heb je ooit een recept overgeschreven, omdat de soep lekker smaakte, simpel klaar te maken was, en nog gezond was ook. Jaren later heb je geen idee waar je het recept vandaan gehaald hebt, welke gulle gever je hiervoor moet bedanken. Het zal me nu en dan overkomen op deze site. Toch kies ik ervoor deze soepen te delen. Wie de recepten bedacht heeft, mag mij mailen.

Ingrediënten

2 venkelknollen                                                 

2 bosjes sjalotten of bos- of lente-uien

1 liter bouillon (groente of kip, evt. van 2 blokjes opgelost in water)

3 eetlepels olijfolie                                             

eventueel room of mascarpone

eventueel geroosterde venkelzaden

 

Bereiding

  • Snijd van de venkelknollen het onderste deel af, snijd weg wat bruin is (niet de hele schil), snijd het groen eraf en bewaar dat als garnering. Snijd de knollen en de sjalotten of uitjes in dunne plakken.
  • Verwarm de olie in de pan. Voeg de groente toe en smoor zachtjes in de olie.
  • Doe ¼ van de bouillon erbij en laat sudderen totdat de venkel gaar is. Regelmatig roeren.
  • Pureer de soep tot een gladde massa. Roer de rest van de hete bouillon erbij.
  • Kruid met peper en zout naar smaak. Even nog aan de kook laten komen en dan op een zacht vuurtje 20 – 30 minuten laten sudderen.
  • Voor het serveren de soep heet in kommen schenken en eventueel garneren met wat room of mascarpone en geroosterde venkelzaden.