soeprecepten

Zoals veel moeders in de vorige eeuw kookte mijn moeder elke 

zondag soep, een grote pan groentesoep met prei, wortelen, bloemkoolroosjes, selderij, peterselie en vermicelli. Zaterdagsavonds rook je het poulet dat uren stond te trekken. Mijn moeder sneed de groente fijn, na zijn pensioen rolde mijn vader de gehaktballetjes.

 ,  ‘Die smaken beter,’ zei ze, ‘als je die eerst even apart aanbraadt.’ De familie spreekt jaren na haar overlijden nog altijd liefdevol over ‘de groentesoep van mem’.

Ook ik kook graag soep. Net als zij ben ik overtuigd van de versterkende en verwarmende werking. Alleen mijn soep smaakt altijd anders. Ik gebruik resten groente als basis voor de bouillon. Mijn keuken geurt eens in de een of twee weken naar allerhande groenten die staan te trekken in mijn groentebouillon.

Bijzondere soepverhalen: de Soepsteen, de Geluksteen, de Sopstien.