ZOETE AARDAPPELSOEP MET GEPEKELDE CITROEN EN KIKKERERWTEN
‘De hoop niet opgeven,
de moed niet opgeven,
want niemand weet de toekomst,
niemand weet wat het volgende uur hem brengt.’

Viktor E. Frankl
Oostenrijks neuroloog en psychiater, bekend als overlever van de holocaust en grondlegger van de logotherapie. Lezenswaard: De zin van het bestaan. (1905-1997)
Een verwarmende soep voor een gure en koude decembermaand. De kikkererwten worden deels gemixt, het andere deel wordt na het roosteren in de oven over de soep gestrooid voor een crunchy effect. Tomatenpuree kan de pittige harissa vervangen.
Ingrediënten
– 1 kg zoete aardappelen
– 1 grote ui
– 1 teen knoflook
– 2 blikken kikkererwten van 400 of vers gekookte natuurlijk
– 1 ¼ liter groente- of kippenbouillon, eventueel aanlengen met water
– ½ gepekelde citroen + 1 eetlepel pekelvocht
– 1 kleine theelepel harissa of meer naar smaak
– 1 theelepel kurkuma
– 1 eetlepel komijnzaad
– 1 eetlepel korianderzaad
– Olijfolie, zwarte peper en zout
– Takjes peterselie en Griekse of Turkse yoghurt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Giet 1 blik kikkererwten in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Dep goed droog. Meng de erwten in een ovenschaal met een scheut olijfolie, de kurkuma en wat peper en zout. Rooster 25 minuten en roer halverwege om.
- Hak de ui en knoflook grof.
- Rooster het koriander- en komijnzaad enkele minuten op een laag vuur in de soeppan tot de keuken zich vult met de geur van geroosterde kruiden, regelmatig roeren en opletten dat de zaadjes niet verbranden. Schep de helft van de kruiden uit de pan en bewaar voor de afwerking.
- Giet wat olijfolie in de pan en stoof ui, knoflook, peper en zout glazig in 10 minuten.
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Doe de harissa erbij en bak enkele minuten mee, roer regelmatig om.
- Voeg de zoete aardappel toe en stoof 15 minuten. Nu en dan roeren.
- Spoel het tweede blik kikkererwten en doe dit samen met de bouillon in de pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de zoete aardappel gaar is.
- Snijd de gepekelde citroen in flinterdunne plakjes. Doe de helft in een kom, samen met de fijngeknipte peterselieblaadjes en meng er de geroosterde kikkererwten en het pekelvocht van de gepekelde citroen door. Doe de andere helft van de gepekelde citroen bij de soep en mix fijn met een staafmixer. Voeg eventueel zout en peper toe.
- Schep de soep in kommen en werk af met een lepel yoghurt en de geroosterde kikkererwten met peterselie. Strooi er tot slot de gepekelde citroenschijfjes en geroosterde kruiden over.