KRACHTIGE GROENTESOEP
‘Ik vraag je geduld te hebben
met alle onopgeloste vragen in je hart
en te proberen de vragen zelf lief te hebben.
Zoek niet naar de antwoorden
die kunnen niet gegeven worden.
Want antwoorden zijn het leven niet.
Het gaat er om te leven.
Leef de vragen.
Misschien leef je dan geleidelijk aan
zonder het te merken
in de antwoorden.’

Rainer Maria Rilke(1875 – 1926)
Ingrediënten
1 stevige ui
1 prei
2 selderijstengels
3 – 5 wortels
1 el Baharat of Ras el Hanout
1½ el tomatenpuree
Groentebouillon vers gemaakt of van een blokje
Een handje pasta of rijst
Event.: restje gekookte bonen, kikkererwten of linzen
Citroen
Olijfolie, zout
Bereiden
- Snipper de ui en fruit hem in een grote pan in een laagje olijfolie.
- Maak de andere groenten schoon, snijd ze fijn en voeg ze een voor een toe.
- Geef elke groente de tijd om zacht te worden voordat je een nieuwe groente toevoegt.
- Laat de groenten in 5 minuten zachtjes garen en lichtbruin kleuren.
- Voeg Baharat of Ras el Hanout toe en laat de geuren roerend vrijkomen.
- Voeg al roerend de tomatenpuree toe.
- Voeg ongeveer 750 ml ongezouten groentebouillon met een bouillonblokje toe of water met een bouillonblokje en breng aan de kook.
- Pasta of rijst erbij en de soep laten sudderen tot de pasta of rijst gaar is.
- Eventueel wat gekookte peulvruchten toevoegen.
- Voeg naar smaak extra zout, bouillonpasta of specerijen toe.
- Maak af met een scheutje citroensap.